بسمه تعالی

آشنایی مختصر با سابقه تاریخی شهر سنجان

 

سنجان با کسر سین و نون در طول جغرافیایی 49 درجه و 37 دقیقه و عرض جغرافیایی 34 درجه و 3 دقیقه با ارتفاع 1850 متر از سطح دریا در جنوب و همجوار شهر اراک ودر یک دره سر سبز واقع شده و بوسیله چند کوه محصور شده است. وجود قناتهای متعدد و وضیعت جغرافیایی خاصی که دارد به آن زیبایی مورد توجهی بخشیده،و همچون نگین سبزی آن را در منطقه جلوه گرکرده است.گر چه قدمت آن دقیقا مشخص نیست.امّا می توان با توجه به امامزادگان مدفون در آن و سایر آثار موجود قدمت آن را بالغ بر هزار و دویست سال دانست.مرحوم دهگان در معنای واژه سنجان می نویسد:سنجان مرکب از سن روی ریشه سنن و جان است.عضو دوم خیلی روشن و عضو اول به معنی مرغ است. اجمالا آنکه چند بار اسم این مرغ شکاری در کتاب دینی پارسیان به نام سئن آمده و اشخاص و خانواده روی توجه به آن مرغ نیرومند نام خانوادگی خود را برداشته اند.

ابراهیم دهگان در جایی دیگر اشاره می کند: یکی از مباحثی که در این مقصد باید بدان توجه داشت این کلمه سین سابقه بابلی دارد.و آن مفهوم خدای ماه و قمر است. در باره معنای لغوی فیجان نیز اینگونه ذکر شده: فیجان نام دهی در جنوب اراک که با ترکیب کرهرود، سنجان سه ده اراک را تشکیل می دهند.نام این مکان فینجان با اضافه نون بعد از یاء دیده می شود. که شاید همه روی اصل (بغ گان) قرار گرفته باشد به نام خدای مطلق نژاد آریا بوده است. پیش از آنکه فردا و یزدان مراد این سرزمین شوند همه طوایف در مقابل (بغ) سر تعظیم فرود می آوردند.و به این نام تبرک می جستند. خلاصه احتمال داده می شود که عضو واژه فیجان فی از مشتقات بوده و تحریفی از آن واژه قدیمی باشدکه یاء تبدیل به فاء و عین مبدل به یاء شده باشد.

پیشینه تاریخی شهر سنجان در کتب مختلف

 

از پیشینه تاریخ اطلاع دقیقی در دست نیست. ولی به احتمال زیاد به چهار صد سال بعد از هجرت پیامبر اسلام(ص) می رسد. چون با سه امامزاده ای که در این شهر مدفون هستند و از فرزندان امام موسی کاظم(ع) و امام جعفر صادق (ع) میباشند می توان این حدس زدو همچنین از سنگ قبرهای بدست آمده که به آن سالها بر می گردد، به جرات می توان گفت که شهر سنجان قبل از اینکه اراک بوجود آید وجود داشته است. بناهای بسیار قدیمی که بر کسی پوشیده نیست، وجود عصارخانه ها و استفاده از روغن محصول آنها در آتشکده های ایران باستان و بعد از آن دوران پیه سوزها برای روشنایی،خرابه ها به نام قلعه و اراضی اطراف به نام باغ قلعه با برج و باروها ، در اطراف سه لله فیجان آثاری پیدا شده که نشان دهنده آبادی و سکونت بوده است. قناتهای متعدد، سکه های طلاء بدست آمده از تخریب بناهای قدیمی که مربوط به دوره قراقویونلوها بوده که قدمتی هزار ساله دارد، شواهدی هستند که ثابت می کند سنجان شهر تاریخی است.

 

مختصات و ویژگیهای شهر سنجان

 

شهر سنجان در همجواری اراک مرکز استان مرکزی با قدمتی حدود هزار ساله واقع شده است، که با وسعتی در حدود ششصد هکتار، متوسط دمای سالانه 1/10که دمای آن در حداکثر و حداقل مقدار خود به ترتیب41+و30درجه می رسد.شهر سنجان بخاطر حوزه علمیه و علماء برجسته و تراز اول که در گذشته نه چندان دوروجود داشته اند،تعداد مساجد و حسینه ها در هر محله و اولین شهید از پیشتازان عرصه انقلاب اسلامی در استان مرکزی (شهید نبئی)وهمچنین اولین نماینده شهید اراک در مجلس شورای اسلامی(حضرت حجت الاسلام و المسلمین شهید هاشمی سنجانی)در دفتر حزب جمهوری به همراه شهید مظلوم دکتر بهشتی و 72 تن از یاران با وفایش، به عنوان دارالمومنین شناحته می شود. شهر سنجان در دوران دفاع مقدس حدود یکصد شهید و تعدادی جانباز ، آزاده تقدیم انقلاب اسلامی نموده است.

 

در گذشته این شهر روستائی با جمعیت سه هزار نفر بوده است . ولی امروز جمعیت شهر با احتساب شهرک شهید نبئی، شهرک 504 واحدی ماشین سازی بالغ بر سیزده هزار نفر می باشد.زبان مردم شهر فارسی که با لهجه ای خاص سخن می گویند.شهر سنجان با فاصله کمی که با مرکز استان دارد ولی به لحاظ کوهستانی بودن دارای آب و هوایی دل انگیز و قابل ملاحظه ایی با اراک است. زمستانهای سرد و تابستانهای خنک، و با جاری بودن هفت رشته قنات پر آب دارای قلمستان و باغات بسیار سر سبز و زیبایی است، که طراوت خاصی را به شهر بخشیده و همین امر باعث تفریحگاه تعداد زیادی از همشهریان و هم استانیها شده است.

از ویژگیهای شهر می توان به صنایع دستی که شامل گیوه دوزی از نوع صادراتی ، آهنگری و قالی بافی نام برد.محصولات زراعی شهر عمده شامل سبزیجات، گردوانواع میوه های درختی می باشد.

از شغل هایی که در گذشته در این منطقه رایج بوده ولی امروزه بخاطر عدم استقبال نسل جوان و وجود تکنولوژی منسوخ شده می توان به دباغی، رنگرزی،آسیابهای آبی و روغنکشی و...اشاره کرد.

واقع شدن شهر در مسیر جاده ترانزیتی و بین اللملی با تردد روزانه حدود شصت هزار خودرو به جنوب و غرب کشور موجب رونق اقتصاد ویژه ایی در شهر شده است.وجود دو کارخانه آرد،چندین کارخانه تولیدی و سنگبری، وجود تپه آزمایش راهنمائی و رانندگی از ویژگیهای این شهر است.

استقرار دانشگاه پردیس اراک و دانشکده تربیت معلم زینب کبری(س) و دانشکده فنی و حرفه ایی اطهر ، آموزشگاه فنی و حرفه ایی امیر کبیر پترو شیمی سنجان را به شهر دانشگاهی تبدیل کرده است.

مجموعه ورزشی امیر کبیر با دارا بودن زمین چمن و سه سالن سر پوشیده و سالن ورزشی هفتم تیر در ابتدای مسیر پارک کلاله از اماکن ورزشی این شهر می باشند.

 

تاریخچه شهرداری سنجان

 

طی مصوبه سال 73 با پیگیرهای انجام شده و تایید هیات محترم وزیران سه منطقه سنجان، فیجان و منطقه نبئی به نام شهر سنجان تبدیل شد.و بدنبال آن شهرداری در همین ساختمان فعلی رسما شروع بکار نمود.

 

تاریخچه نماز جمعه شهر سنجان

 

نماز جمعه شهر در تاریخ17/7/83مصادف آخر جمعه از ماه شعبان ، با حضور گسترده مردم شهر که از ساعات اولیه روز به استقبال امام جمعه محترم آمده بودند با حضورنماینده ولی فقیه و امام جمعه محترم اراک حضرت آیت ا... محسنی گرکانی در مسجد امامزاده برگزار گردید.در حال حاضر با گذشت چهار سال از بر پائی اولین نماز جمعه در شهر و وجود با برکت امام جمعه محترم حضرت حجت الاسلام و المسلمین حاج سیّد علی حسینی پور که به حق از امام جمعه های موفق و محبوب می باشند، شکوه و رونقی خاص دارد.

 

تاریخچه مصلی شهر سنجان

 

همانطور که اشاره شده اولین نماز جمعه شهر در مسجد امامزاده اقامه شد. بخاطر استقبال مردم مومن و معتقد به ارزشهای اسلامی ، و کمبود فضا برای نماز گزاران ، به پیشنهاد امام جمعه محترم و همت مردم خوب شهرو تلاش اعضای ستاد نماز جمعه، مسجد که جوابگوی جمعیت نبود در سال 84 تخریب شد . بجای آن فضای بیشتری با استحکام بهتری بنا شد که هم اکنون این مکان مقدس در حال انجام عملیات ساختمان سازی می باشد.

حدود و مشخصات سایت مصلی

کل مساحت مجتمع۳۹۴۰متر مربع می باشد. زیر بنای بقعه۱۳۰متر. سطح اشغال مصلی در فاز اول۱۰۶۴متر. زیر بنای مصلی در فاز اول۱۸۷۸متر. سطح اشغال در فاز دوم۹۴۰متر. زیر بنا در فاز دوم ۱۳۸۰متر. محوطه سازی(حیاط)۱۴۴۵متر مربع می باشد. لازم بذکر است ۴۴۰متر مربع با ۸۸۰متر بناءمتعلق به رستوران می باشد.که انشاءا... به همت مردم خوب و خیرین در این ارتباط انجام خواهد شد.